Prima experiență în Delta Dunării, la Delta Paradis | 14-17 aprilie 2023

Pentru Donna Ana, cu respect și mult love,

Viața a făcut ca omul să fie un personaj curios, iar Dumnezeu a avut grijă de locuri desprinse din rai, pe care unii mai apoi le-au numit Paradis. Delta Paradis.

Natura reprezintă unul din elementele ce ajung să te surprindă mereu dar care te-ncearcă și te provoacă zi de zi. Precum unora le-a fost dat să vadă de mici, dezvoltări urbane și complexe comerciale de tot felul, altora le-a fost dat să vadă natura, în adevăratul ei element cu faună, vegetație din plin și brațe ale unei Dunări ce în final oferă omului urban, o experiență unică, în fascinația vacanțelor pe care marea majoritate dintre noi, le programăm meticulos, vrând în trufia proprie să descopere cât mai mult dar și să se elibereze de stres, griji și probleme. Delta Dunării e unul din acele locuri ce ajunge să însuflețească natura, tăindu-ți la propriu răsuflarea. Face parte din acele locuri pe care ajungi să le cauți mult timp, pentru a simți cu adevărat eliberarea de care ai nevoie, dincolo de ceea ce turistic îți poate oferi prin servicii și ospitalitatea sa. Ajungi să simți destul de repede, o altfel de realitate, imediat ce pășești timid spre ale sale canale, încercând ca-ntrun joc, să înțelegi viața celor care s-au născut și care trăiesc acolo. E locul în care lacrimile de râs se îngână în aceleași rezonanțe stridente cu cele ale unor suferințe pe care ajungi să le regăsești în luciul unei ape calme sau agitate, de vântul care-ți șuieră adesea, ușor, în față. Delta Dunării e unul din locurile rămase pradă timpului, loc peste care omul nu a reușit încă să-și lase o amprentă negativă a propriei sale existențe urbane. Clar nu e un loc ca toate celelalte, în plus e unul ce ajunge să-ți ofere multe surprize de care sincer ar fi păcat să te temi, în ciuda unor fobii urbane precum răul de mare sau frica unui meniu bogat în pește. Cromatica marină, fauna și păsărele fac parte dintr-un tablou feeric, și sunt convins că-n ochii cormoranilor suntem doar victime ale unei urbanizări cu care ne-am obișnuit, căci așa suntem marea majoritate a celor care alegem să vedem Delta… uitați în fascinația megalomană a marilor orașe, impunându-ne libertatea prin fel și fel de evadări într-o natură pe care sper eu să nu o stricăm nici de acum înainte. 

Ceasul și măsurarea timpului sunt elemente neglijabile în Delta Dunării, deoarece viața are în această zonă, o altfel de însemnătate mult mai profundă din punct de vedere al trăirilor. E locul în care ajungi să descoperi cu adevărat lucrurile pe care poate ți le-ai ascuns până acum chiar de propria persoană din frica unor adevăruri care ar fi ajuns altfel să te macine mult mai profund. Delta, e una din zonele în care viața-ți oferă variante pe care sigur, în rapiditatea trăirilor urbane le-ai fi ignorat, fără sens, pierzând pasul unui dans al elementelor ce poate te stresează zi de zi… Nu e nevoie de Netflix sau TV căci viața în această zonă se trăiește alături de alți oameni care apreciază (se pare) altfel o strângere sinceră de mână. În schimb, aerul curat și liniștea sunt printre cele mai apreciate elemente de care te poți bucura zi de zi, oră de oră, minut de minut.

Aici sunt zile-n care plouă ori altele cu soare și chiar și așa totul se poate întâmpla chiar într-o singură zi, fără ca starea de spirit a oamenilor să se schimbe. Prognoza meteo, nu e importantă și nici reală, atunci când ajungi în Delta Dunării. Lăsând pentru moment elementele climatice, recunosc că probabil nu-s singurul care afirmă și care ajunge să ridice la superlativ natura și fauna, extrem de variată, comparativ cu multe alte locuri vizitate anterior. Aici găsești oameni ale căror vieți, le este separată de o apă pe care unii aleg să o vadă excepțională, însă poate peste care alții, ca cei din zonă, aleg să-și verse dorul de familie și de cei dragi. Astfel magia Dunării răpește unora apropierea atât de mult râvnită de unii oameni, punând la încercare prin dor și sacrificiu, simțirile vieții trăite pe bărci.

Mă-nclin în fața celor care fac din Delta Dunării un altfel de loc pe care sper eu ca fiecare dintre voi să-l descopere cu adevărat. Și dincolo de turism, totul se rezumă (din fericire) la conexiunea omului cu natura și conectarea lui cu divinitatea!

Precum valurile ce se frâng de țărmul rece și stâncos, nemuritor al locurilor, e bine să nu uităm faptul că într-o zi și viața se va sparge-n valurile deciziilor pe care uneori ajungem să le luăm mai mult sau mai puțin conștient. Oamenii dragi vor dăinui în inimile noastre mereu la fel ca amintirile, alcătuind o veșnică poveste a unei eternități în care lin ș-așterne un stol de pescăruși. E un tablou pe care, aș vrea să mi-l pot aminti mereu!

Excursie în Delta Dunării, 14-17 aprilie 2023 la Delta Paradis!